Абсолютна лъжа са твърденията, разпространявани от гръцка медия, че обмисляме въвеждането на такси за българите, почиващи в Гърция. Тази тема изобщо не е обсъждана на Съвета в никакъв формат, заяви премиерът Борисов пред български журналисти в Брюксел.

 

 

Ето и пълният текст на интервюто, дадено пред представители на медиите в Брюксел:
– Г-н Борисов, едно гръцко издание Ви е цитирало да казвате, че България ще наложи реципрочен данък на българите, които отиват да почиват в Гърция и на бизнесите, които инвестират в Гърция, ако Гърция въведе данък върху инвестициите в страни с облекчен данъчен режим, какъвто е България.
– Абсолютна лъжа! Първо, гръцките министри нямат достъп до Съвета – той е само за президенти, канцлери и премиери. Абсолютно такава тема не е обсъждана. Това е абсолютна гръцка пропаганда! С никакъв друг журналист, освен с вас, не съм разговарял. Моля ви да го опровергаете – абсолютна пропаганда, и то в лош стил.
– А с г-н Ципрас разговаряли ли сте снощи?
– Не, никакъв разговор по тази тема с никого. Затова казвам, че това е нагла лъжа. И не й отива на тази медия да лъже така.
– Не е имало дори дискусия…
– Не, никаква дискусия, никакъв разговор. Сто процента лъжа, долнопробна. И ако те докажат, че е обратното на това, което казвам, ще им се извиня на центъра на Атина.
– А имало ли е преди някаква тревога, постъпки от гръцка страна, че у нас идват да си влагат парите, защото е по-нисък данъчният режим?
– В България идват, защото е по-стабилна, защото имаме стабилна политика, стабилни финанси, ясен, прозрачен публичен сектор. Затова идват в България.
– Претенции за нелоялна данъчна конкуренция от страна на Гърция не е имало?
– Не съм чул. Никой не е говорил с мен на такава тема. Напротив, преди месец се срещнахме с гръцкия бизнес в България – инвестират хората, работят спокойно. Българите почиват там, почиват техните хора, идват тук за Великден. Добре дошли са.
Това е една пропаганда, това изглежда им се налага като стил вече.
Какво предизвика реакцията му?
Българският премиер Бойко Борисов предупредил Гърция с ответни мерки в случай, че гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък, написа гръцко електронно издание. Предложението е внесено от кабинета на СИРИЗА и партията на Независимите гърци за данък със ставка 26 на сто на всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.
Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе конкретния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.
Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая. За да представят какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, съответстват осем българи, които прекарват почивките си в Гърция.
В същото време България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на гръцки стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 милиарда евро, докато през 2013 обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1,396 милиарда евро.
Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право.
Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.
В него се посочва: „От юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими.
Това е така, защото налагането на превантивен данък със ставка 26 на сто върху печалбите, които осъществяват в Гърция чуждестранни компании и страни-членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане въз основа на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (например Кипър, Ирландия и др.) е забранена дискриминация в ущърб на тези компании. Тя е налична, когато удържаният данък не се прилага: а) върху доходите, които имат в Гърция чуждестранни компании със седалища в други страни-членки на Европейския съюз и б) върху доходите на компаниите със седалища в Гърция.
Всичко това показва, че предложеното законово нареждане се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция”.
euro2day-logo-220x220

 

By hronika

One thought on “Гръцки медии твърдят, че Борисов се заканил на Гърция, че ще наложи данък на българите, които отиват на туризъм там. Абсолютна лъжа е, казва премиерът”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *