Най-старата запазена черква в град Гоце Делчев е възрожденският храм „Събор на св. архангели Михаил и Гавраил“, изграден през 1811 г. на мястото на стар християнски храм. Запазено е предание, свързано с издаването на разрешение за построяване на черквата, което в началото на XIX в, преди реформите в Османската империя, ставало изключително трудно. За да добие днешния си вид, през годините черквата претърпява няколко преустройства. Най-значителните се направени през 70-те години на XX в и първото десетилетие на XXI в.  

Черквата, която е паметник на културата притежава 109 много ценни икони, оригинално резбовани стари царски двери и богато украсен владишки трон. Сред храмовите икони има ценни произведения от ХVІІ в и други от 1881 г., изписани от известния неврокопски зограф Серги Георгиев.

Много православни християни днес ще запалят свещ и в запазената черква на Старо Ловча, днес Акрино (Ακρινό).  „Свети Архангел Михаил“ или „Събор на Архангелите“  е българска възрожденска църква в обезлюденото село, останало на територията на Гърция.

Църквата е построена в 1848 година, както се разбира от плочи, вградени в северната и източната страна. В 1884 година е добавена монументална камбанария. Храмът е с големи размери 25,50 на 17,90 м. В архитектурно отношение църквата е трикорабна базилика с трансепт и женско отделение на втория етаж. В центъра на западната страна в 1884 година е построена камбанария. И в този храм стенописите в храма са дело на зографа Серги Георгиев от Неврокоп и датират около 1860 – 1870 година.

Още преди да бъде отворен граничния пункт Илинден Ексохи на храмовия празник, всяка година се организираха българо – гръцки събори, на които се срещаха хора от двете страни на границата, за което се отваряше кльона на граничнатата бразда. Днес преминаването е през граничния пункт.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.