От днес стартира нов прием на документи по Националната програма за пчеларство, съобщават от Областен информационен център – Благоевград. Пчеларите ще могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б, В, Г и Д, включващи дейности по закупуване на оборудване за първичен добив и обработка на пчелен мед, борба срещу агресорите и болестите в кошера, закупуване на нови кошери и пчелни майки и поддържане или увеличаване броя на пчелните семейства, развитие на подвижното пчеларство и други.

Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия, като общият и бюджет възлиза на приблизително 14.28 млн. лева. От тях 50% са осигурени от ЕС и 50% – от националния бюджет. За 2019 г. финансовият ресурс по програмата е 4 758 590 лева. По време на първия период на приема през месец ноември 2018 г. са подадени близо 1 400 заявления за подпомагане с размер на заявената финансова помощ над 3.9 млн. лв. По време на настоящия прием на документи най-много средства ще бъдат отпуснати за финансиране на дейности по мярка Б „Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата“ – близо 317 000 лв. Близо 260 000 лв. са определени за мярка Д „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в ЕС“, а 140 000 лв.  – по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“.

Приемът на заявления за подпомагане ще продължи до 18 януари 2019 г.  като документи ще се приемат в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. Срокът за оценка на подадените заявления е до два месеца след изтичане на срока за кандидатстване.

Отново ще се дава възможност инвестициите по мерки А, Б, В и Д да бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли.

Повече информация за мерките и условията за финансиране по НПП 2017-2019 г., както и образец на заявлението за подпомагане, заинтересованите могат да получат в областните структури на фонда, в Централно управление на ДФЗ-РА, както и от сайта на институцията.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *