Днес е светъл празник! Ден на почит към Свети Пантелеймон. Специален празник за село Тешово. Там семейство Яневи, с помощта на много хора от селото и от цяла България, издигнаха храм в памет на светията лечител. По традиция всяка година на този ден тук се раздава курбан. Така беше и днес, като празникът продължава.

Пантелеймон (Всемилостив) е великомъченик от Никомедия, страдал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. Той е един от Четиринадесетте свети помощници.
Според житието му, Пантелеймон живял през 3 век и 4 век, роден като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон. Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.
Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора.
Заради дейността си приживе се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките. Българската църква почита паметта му на 27 юли.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *