63809 - Копие

Бившият футболист на „Места“(Хаджидимово) и „Пирин“(Гоце Делчев) Красен Пингов стана шампион на поредния традиционен есенен турнир по шах, организиран от неврокопския РШК „Места“. Участници от Гоце Делчев, Гърмен, Огняново, Слащевн, Абланица, Хаджидимово и др. си дадоха среща в хотел „Валентино“, наречен от тях „Дом на шахмата“, след като пак даде поле за изява на любителите на популярната игра с черно-белите фигури. Пингов бе безапелационен в надпреварата, проведена по швейцарската система с контрола от 20 мин., допускайки единствено поражение в последния 7 кръг от бившия учител по физическо възпитание и спорт, а сега пенсионер – Светозар Дервишев от Слащен. Той завърши на втора позиция в крайното подреждане с 5 т., колкото спечели и председателят на РШК „Места“ Симеон Колев, класиран на трета позиция. Силно представяне направи дебютантът Хамид Арнаудов, който се класира на трета позиция с 4,5 т., колкото има и съселянинът му Хамид Хавальов – едно от познатите лица на любителите на древната игра в региона. Сравнително успешно се представи и Стоян Луков, за когото също тазгодишното участие в надпреварата бе първо, но остана извън челната петица. Верен на нападателния си и зрелищен стил в турнира се включи и Андрей Андреев, който обаче този път не успя да се намеси в борбата за първото място.
Участниците си тръгнаха с купи и парични премии като лъвският финансов пай се падна на Красен Пингов, който си тръгна с 50 лв, а вторият и третият съответно „заработиха“ 40 и 40 лв., като парични стимули имаше за всички до 10 място.
При децата участниците бяха разделени в две подгрупи – до 10 и до 14. г. При по-малките шампион стана единствената дама, включила се в цялата програма на състезанието Ивана Динева, а след нея се наредиха Александър Аргиров и Георги Темелков. При по-големите очаквано на първа позиция се класира възпитаникът на ШК „Никополис“ (Гърмен) Кристиян Стругов. Той успешно защити класата на набиращата все по-голяма сила школа на гърменци и бе безапелационен, спечелвайки 6 от 6 партии. Негов подгласник с точка по-малко стана Георги Лазаров, а трети се класира Георги Славков.
Турнирът протече в приятелска атмосфера и без сложни за решаване казуси, за което се погрижи съдията Зия Максудов, който за пореден път следеше за коректността на състезанието. Община Гоце Делчев за пореден път показа съпричастността си към спорта и осигури наградния фонд на турнира.

 

By hronika

3 thoughts on “И в шахмата има хъс и емоции”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *