На 24, 25 и 26 юни село Долен ще е домакин на музикален фестивал. Събитието, определено от организаторите като бутиково, ще приеме само 300 гости в родопскоto село, а най-нетърпеливите от тях вече са купили билети.

Zenith Fusion Festival  иска да покаже най-добрите начини, по които традициите не просто оцеляват в настоящето, а и се развиват в бъдеще. В програмата са предвидени концерти на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове – Мерудия, Тъпани и гайди, Oratnitza, Kottarashky, Dharba, хорът за автентично високо пеене от Сатовча, участници от Белгия, Холандия, Мексико, както и вълнуващ списък от международни артисти, чиито имена засега се пазят в тайна.

Zenith иска да срещне високата технология и традиционните стопански похвати, красотата на народните носии и съвременната мода, глобалните комуникационни канали и архаичните песни и поеми, предавани от уста на уста през поколенията.

Фестивалът ще започне на Еньовден – магическият празник на светлината, здравето и плодородието, сред уникалната автентична атмосфера на село Долен. Според арт директора на събитието, белгиецът Тим Гюбел, в интервю за сайта ОФ НЮЗ: „Кога една баба от Долен или Сатовча ще може да зе запознае с човек от Мексико или Перу?“

САТОВЧА

phpk6gv51_559x

Тези, които могат да си позволят цената на билетите за събитието, ще се докоснат до артефакти, занаяти и изкуства, оцелели през вековете, като едновременно с това ще видят тяхното обещаващо бъдеще през призмата на модернизацията. Децата в село Долен също са добре дошли – за тях са предвидени различни занимания, с които ще се забавляват и ще учат нови игри, интересни факти и занаяти. До 1 май билетите за Zenith Fusion Festival ще са по  50 лева, след това те ще струват 75 лева. Входът е свободен за деца под 12 години.

Подобно арт събитие бе организирано през миналата година, но организаторите решиха това лято да го преместят от Долен във Велико Търново.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *