miroто1266Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева представи пред кметовете в Пиринско предстоящата пилотна програма за подпомагане на местните власти при разработването на минералните находища на тяхна територия.В Благоевградска област са дадени за стопанисване 13 находища на минерални води. Ресурсът им е 216 литра в секунда, като от тях в момента се използват 86 литра в секунда. Останалите са свободни. 

Едно от най-популярните места в областта с минерални извори, които се използват за лечение е село Огняново, край Гоце Делчев.  Огняновските минарални бани се състоят от 24 термоминерални извора със сумарен дебит 102 л/сек и ср. температура на водата 39 -40 градуса по Целзий. Най-известният и най-голямият извор тук – Мирото е част от т.нар. извор Крайречно, който има 2 локализации. Едната обхваща минералните води в района на т. нар Градски бани, намиращ се на 1, 5 км северно от Огняново, а другата е около профилакториум Огняново.

Именно тази част е известна като Мирото. Тя се състои от 17 извора, като има два открити басейна. Те са и най-горещите в района с температура 42, 5 и 42 градуса по Целзий. Точно тук е открита и стара римска баня, която днес е обявена за паметник на културата.

 

Общината в Гърмен стопанисва това място, което е с безплатен достъп. Може би затова не винаги хигиената е добра. Много често посетителите коментират, че ако се изискват поне по 2 лева за вход, това кътче може да стане по-примамливо.

By hronika

2 thoughts on “Мирото край село Огняново може да стане още по-привлекателно с минимална такса за вход”
  1. Мястото е прекрасно но за съжаление циганите го ползват като баня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *