Близо 3 хилядна публика събра Николина Чакърдъкова в зала Яффо в Тел Авив. Гласовитата неврокопчанка и нейния ансамбъл стоплиха сърцата на евреите, свързани с България и на още много други, които познават и обичат изкуството й. Аплодисментите бяха нестихващи, а Николина и танцьорите се раздадоха, така само както те го могат. 

За малко в залата се появи и българския премиер Бойко Борисов, който беше на официално посещение в Израел. 

„Горд съм от приноса на България, която единствена в света спаси от лагерите на смъртта 50 хил. евреи в страната през миналия век. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на работно посещение в Държавата Израел и проведе среща в Тел Авив с представители на българската общност. На нея присъства и кметът на града Рон Хулдаи.

Има много народи, които се хвалят как са покорили други народи, а ние се гордеем как сме спасили други народи. Затова, когато дойдем в Израел, българите чувстваме израелците като истински наши сънародници, каза още Борисов и даде примери с паметниците, които взаимно откриваме, и с дружбата между двете страни. Трябва да пазим паметта на внуците си, паметта на следващите поколения – на нашите и вашите внуци,  подчерта той и призова двата народа да са заедно и да си помагат.“

Борисов обърна внимание отново, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Държавата Израел и всички ние трябва да сме горди и да продължаваме да уважаваме техните усилия. Според него традиционно добрите отношения между двете държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно, за да го реализираме заедно по най-добрия начин.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *