От началото на ноември до момента в ромското гето край с. Марчево в община Гърмен има общо 27 случая на болни от хепатит А, става ясно от доклад на РЗИ – Благоевград, изпратен до заместник  министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. След нарочна проверка инспекторите от РЗИ са установили регистрирани 15 случая на болни от хепатит деца на възраст от 1 до 4 години, 10 болни деца със същата диагноза, на възраст от 5 до 9 години и две по-големи деца до 14 години. Всички са били лекувани в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“, само три се лекуват в момента, останалите са изписани.

Дадените предписания към местната детска градина, училището в Гърмен, общопрактикуващия лекар за превенция се изпълняват, твърди в писмото директорът на РЗИ д-р Александър Златанов. За да се предотвратят нови случаи от здравното министерство са осигурили 200 ампули имуноглобулин, но само 100 са използвани, като останалите родители от гетото са отказали на децата им да бъде направена имунизация.

Постоянно се следи и водата от зоната за водоснабдяване, обхващаща селата Гърмен, Огняново, Хвостяне, Марчево и ромското гето, където са установени случаите на хепатит А.

g-2016-2

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *