Полицията в Гърция арестува мъж, заподозрян за няколко случая на палеж в община Маратон, Източна Атика. Това съобщиха от противопожарната служба на страната, като изпратиха съобщение до пресата, пише вестник „Българския новини“, позовавайки се  електронното издание на вестник „Kathimerini”. Мъжът е на 35 години и е обвинен в пет палежа в района на Ризари между 26 и 31 юли, както и в неподчинение на властите. От противопожарната служба добавиха още, че обвиняемият ще се яви пред прокурор по-късно днес.

сн. ThessToday.gr

Властите започнаха разследване за причините, предизвикали горския пожар, който се оказа най-смъртоносният в историята на Гърция. Съгласно оценките на департамента за палежи към Гръцката противопожарна служба, с които се е сдобило гръцкото издание, причината за основния пожар в планината Пендели, който достигна до Мати е невнимание, предаде Фокус. Според доклада, огънят вероятно е тръгнал заради лице, най-вероятно местен жител, което е запалило огън, за да изгори дърво и клони. В резултат от разследването обаче е станало ясно още, че за два отделни пожара, започнали край черен път в близост до Неа Макри има ясни доказателства, че са умишлен палеж. Припомняме, най-малко 91 души загинаха, а още мнозина получиха наранявания на 23 юли, когато огнената стихия изпепели курорта Мати, на източното крайбрежие на Атика.

В едно видео, заснето от Никос Верикокидис, който се е намирал на мястото на трагедията в пристанището Мати с неговата възрастна майка, се вижда десетки хора отчаяно да седят на скалите, покривайки лицата си с дрехи, тъй като атмосферата е задушаваща и вятъра е силен.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *