В началото на август вандали изпочупиха знаците на Ротари клуб на входното кръстовище на Гоце Делчев.  По този повод вчера организацията изпрати писмо до кмета и председателя на Общинския съвет. Вижте текста на писмото и отговора на кмета Владимир Москов.

 

ДО: ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГРАД ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
КОПИЕ: ДО МЕДИИТЕ
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ, Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ,
Ние, членовете на Ротари клуб Гоце Делчев сме дълбоко потресени и изумени от вандалския акт към символите на Ротари поставени на кръговото кръстовище на входа на града ни. Както знаете, кръстовището беше обновено по инициатива на Ротари с подкрепата на Община Гоце Делчев със средствата на цялата общественост, която винаги е била съпричастна към каузите на РК Гоце Делчев региона ни да стане едно по-красиво място за живот.
Това са символи на една добрZNAK-ROTARIоволческа, хуманитарна и неправителствена Организация с нестопанска цел, чието основно МОТО е: „Безкористна служба на обществото”, символи на приятелство и хуманност! Това не са символи на политическа партия или сдружение – това са символи на Доброто. В повече от 200 страни по цял свят, логото на Ротари е знак на гордост и престиж. Именно по тази причина е поставяно на видно място. Логото на Ротари е знак, че добрината още я има, че щедростта и хуманността не са непознати думи.
При изпълнението на този проект всички негови фази бяха съгласувани и одобрени от Общ. Администрация Гоце Делчев. За нас е учудващ факта, че група от общински съветници започна кампания за премахване на символите на Ротари поставени на кръговото кръстовище. Взето бе немотивирано решение от Комисията по ред и законност към Общински съвет Гоце Делчев символите да бъдат премахнати. Ротари клуб Гоце Делчев реагира остро на този акт, чрез отворено писмо до Вас, и Общинският съвет, както и бе проведена среща, с които изразихме категоричното си несъгласие с взетото решение.
Няколко дни след срещата бе извършено и поругаването на нашите символи, което поражда и много въпроси:
1. Защо веднага след вандалският акт служители на Общината не взеха мерки за запазване на останалите здрави символи, а пристъпиха към демонтирането им!?
2. Защо вече толкова дни след случая Общинска администрация не е осъдила публично този акт!?
3. Ще вземe ли Община Гоце Делчев мерки за възстановяването на символите, съгласно закона!?

РК Гоце Делчев подаде жалба в РПУ гр. Гоце Делчев с цел откриване на извършителите на това деяние.
Молим Ви в установения от закона срок да ни отговорите на тези въпроси. Клубът ни трябва да вземе решение за предстоящите ни проекти, при реализирането на които по традиция Ротари винаги поставя символите си. Трябва ли да преосмислим бъдещите си взаимоотношения с Община Гоце Делчев?
С намерение за взаимно полезна и коректна работа в бъдеще.
С уважение: Президент на РК Гоце Делчев – д-р Мария Герова

 

DSCN0721

Още на следващия ден, след грозния вандалски акт, говорихме с президента на Ротари клуб д-р Мария Герова. Общината пое ангажимент да почисти района от отломките, които загрозяват входа на града, а знакът ще бъде възстановен според проекта, коментира кметът Владимир Москов. Ние настояваме полицията да открие рушителите. С конфронтация и силови методи никога не се постига добро. Ротари е сериозна организация, в проектите на която Община Гоце Делчев винаги се е включвала и с финансова подкрепа, като ще продължи съвместната си работа и с всички организации, които съдействат за добрия облик на града ни, добави градоначалникът.

„Като се върна от отпуск, въпросът ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет, лаконичен беше преA.GERAKSIEVдседателят Ангел Гераксиев.

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *