Владимир Симеонов

Пълна промяна се случи с гоцеделчевското село Делчево през последните години. И то съвсем не е това, което беше. Селският туризъм тук набира скорост непрекъснато, а населеното място е на път да стане по-известно от архитектурните резервати Ковачевица и Лещен. Условията, които община Гоце Делчев създаде с инвестициите си в селището по различните програми, привлякоха вниманието не само на туристите. Те бяха оценени от бизнеса, който видя тази ниша и веднага насочи свободни средства в изграждане и ремонтиране на стари къщи за гости и нови места за настаняване. Дори в трудните години на криза местната власт успя да реализира няколко важни проекта за развитието на Делчево като туристическа дестинация. Където има хубав път, има и туризъм, и бизнес. Затова през май 2011 година бе открито официално ремонтираното шосе от Гоце Делчев до курортното селище. Площадът в населеното място също бе обновен с европейски средства по проект за трансгранично сътрудничество с македонската община Кратово. По същата програма, но с гръцката община Просочани, бе построен Туристически информационен център в сградата на местното училище, закрито през 1982 г. Има и обществени тоалетни, и два паркинга за над 100 автомобила. Направени са няколко екопътеки, които водят гостите до интересни природни и културно-исторически забележителности. „Работим усилено за напредъка на туризма във всички населени места на общината. Село Делчево е сред най-посещаваните курортни селища в региона. Преди години там изградихме допълнителен резервоар за питейна вода и сменихме изцяло водопроводната мрежа“, казва кметът на Гоце Делчев Владимир Москов.

Село Делчево се намира в Южен Пирин, отличава се с невероятна природа, тишина, спокойствие и гостоприемство на местните хора. Но най-впечатляваща е запазената възрожденска атмосфера в селището, което е на 1050 метра надморска височина.

 

Холандец даде втори живот на 5 къщи

Холандецът Вилям ван дер Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар, закупи преди години 5 къщи, които реновира и развива в тях селски туризъм. В една от постройките Вилям живее с жена си Марта, когато е в селището. „Туризмът в Делчево има огромна перспектива. Вярвам в това и го доказвам с инвестирането на сериозни средства в това населено място. Но трябва да мислиш в дългосрочен план. Погледнете панорамата, природата, опитайте водата, вдишайте въздуха, вижте гостоприемните селяни“, казва холандският пенсионер. Според него такива места като Делчево са нещо като рай за тези, които са преситени от шума и стреса в големия град. „Постепенно все повече хора искат да се изнесат и да заживеят в такова красиво и спокойно място. Гостуват ми сънародници, французи, други чужденци. Всички са впечатлени и им се иска да са на моето място“, обяснява Вилям ван дер Берг.

 

Посрещат гостите с баница и музика

Заради наплива на наши и чужди туристи в последните години се построиха над 20 къщи за гости, които предлагат над 150 легла за нощувка и всички удобства за обитателите. Стегнаха се и се реновираха доста стари постройки, вдигнаха се и съвсем нови сгради. Три механи, в които е запазен тукашният бит, отвориха врати. Жителите, които са малко над 60 души, посрещат гостите си с прочутата делчовска баница и музика. Това е задължителен ритуал за тях. Правят го от уважение към своите гости, а те в последните години са все повече.

Тук посрещат най-много чужди гости от Гърция, това е видно от множеството информационни табели на гръцки език. Броят на туристите от южната ни съседка е все по-голям, след като през 2005 година беше отворен граничният пункт Илинден-Ексохи, който е само на двайсетина километра от селото.

 

Вкопана сред скали изба е атракция

Клиентите на къщите за гости могат да наемат етаж или цялата сграда, за да купонясват и отдъхват на чист въздух и спокойствие. Цената на нощувката на легло в повечето места за настаняване е между 20 и 25 лева. Всяка стая е със сателитна телевизия и самостоятелен санитарен възел. Сред по-известните къщи за гости са Соломонтовата, Панайотовата, Пенковата, Златиновата, Карамановата и Икономовата. Атракция в селото е огромна изба, която е вкопана сред самите скали. В нея са наредени големи бъчви, пълни с хубаво червено и бяло вино. Под земята се дегустира напитката на боговете.

Селището примамва и очарова с неповторимия си архитектурен облик. В него се съчетават стръмният терен, амфитеатралното разположение на къщите и тесните, покрити с калдъръм, улички. Голямата част от сегашните жилищни сгради са строени през XIX и в началото на миналия век от местни майстори, а днес омайват всеки, който ги зърне. Те са типични родопски възрожденски къщи. 27 от тях са архитектурни паметници на културата, а общата бройка на културните паметници е 64. Старинните постройки са разположени амфитеатрално на стръмния югоизточен склон на Пирин планина.

„С подкрепата на община Гоце Делчев се направиха много позитивни и важни неща за нашето село. Вече сме на картата на туристическите дестинации с нашия празник на виното, с честването по уникален начин на Еньовден, с екологичните хранителни продукти, които предлагаме на гостите си. Затова все по-често селището ни е пълно с туристи“, казва кметският наместник Иван Панайотов.

Източник: kmeta.bg

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *