30 организации, сред които Бизнес инкубатор Гоце Делчев, читалище Изгрев – с. Баничан, читалищата в Гърмен и Хаджидимово, както и други НПО от региона, се присъединиха към Меморандум за партньорство между организации и институции в сферата на туризма, работещи на територията на Югозападна България и Източен регион на Македония. Подписването на документа стана по време на туристически форум под надслов „На фокус е туризмът“, чийто домакин беше Областен информационен център – Благоевград.

Над 100 участника от България и Македония се включиха в събитието, организирано от сдружение „НА ФОКУС“, България и сдружение „ЛЕШКИ“, Македония по проект „Устойчиво развитие на туризма – актив за трансгранично сближаване и просперитет“. Проектът се финансира по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България – Македония.

„Много се надявам, че с изпълнението на този проект сме успели да постигнем основната цел, която си поставихме в началото. А именно, засилване на трансграничното сътрудничество между хората и институциите в региона, с цел съвместното справяне с общи предизвикателства и използване на целия потенциал за развитие на трансграничния регион“, коментира ръководителят на проекта и председател на сдружение „На ФОКУС“, Янислава Вангелова.

 

25 щанда с храни и напитки, характерни за населеното място, което представят, народни носии, различни информационни и рекламни материали и много атрактивна информация за туристически обекти и услуги показаха непознатото лице на туризма от двете страни на Българо-Македонската граница. През целия ден представители на туроператори, местни власти, НПО и МСП, както и културни институции имаха възможност да обменят информация и контакти.

 

По време на втората част на форума бяха разисквани актуални теми за развитие на туризма с цел повишаване на конкурентоспособността на този сектор в трансграничния регион.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *