Ученици от средните училища в Община Гоце Делчев участваха в работна среща в Министерство на младежта и спорта на 22 юни. Темата бе „Националните политики за младежта в контекста на българското председателство на Съвета на ЕС 2018“ – с участието на зам.-министър Ваня Колева, началник дирекция „Младежки политики“, Петър Младенов и гл. експерт Гергана Джугларска.
Срещата бе открита от заместник – министър Ваня Колева. Тя представи актуалните въпроси, по които работи министерството и които са от значение за младите хора. Зам. министър Колева подчерта, че младите хора са сред водещите национални приоритети на българското правителство и заяви, че по време на Председателството, България акцентира на темите за бъдещето на младите хора и полага усилия насочени към постигането на конкретни резултати.

Пред учениците от гоцеделчевските средни училища, Гергана Джугларска – гл. експерт в отдел „Национални и европейски младежки политики“ разказа за резултатите от проведената в периода 17 – 19 април Европейската младежка конференция в София, организирана от Министерството на младежта и спорта. Форумът е дал възможност за активен диалог между младежки делегати от 40 държави в ЕС, Западните Балкани и Източното партньорство и представители на българското правителство, Европейската комисия и ООН. По време на конференцията са изготвени младежки цели, които ще бъдат препоръка за новата Европейска стратегия за младежта. В рамките на международното събитие за първи път са участвали представители на високо ниво към ООН, отговарящи за младежките политики, като по този начин идеите на младите делегати получиха чуваемост отвъд границите на европейския континент.
Работната среща в ММС бе част от дейностите по проекта „Община Гоце Делчев – измеренията на българското европейско членство”, финансиран по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018”. На 23 юни, отново по проекта, бе проведен интерактивен семинар за средношколци в залата на Общинския съвет. Обсъждаха се темите: История на Европейския съюз. Евроинтеграция. България в Европейския съюз. Разлика между Европейски съвет, Съвет на ЕС и Съвет на Европа. Българското председателство на Съвета на ЕС.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *