Със снимка, на която„запечата“ с приятелите си, ярък момент от място в тъмната пещера Маарас (близо до гръцкото погранично градче Просочани – Б.Р.), докторът по геология от Солунския университет „Аристотел“ спечели първо място в международен конкурс за пещерна фотография.

„Не съм фотограф, а геолог“, уточнява пред APE-MPE Христос Пенос, който работи като гост-професор в университета в Берген, Норвегия. Всъщност от 2014 г., когато се премества в Норвегия, той започва изследванията си върху пещерата на изворите Ангитис (Маара), както и изследванията в пещерите на Северния полярен кръг, насочени към промените в земния релеф и изменението на климата. „Открих в проучванията си драматично намаляване на ледените отлагания в пещерите поради изменението на климата, което води до увеличаване на валежите. „В резултат на това губим важни записи относно климатичната информация.“

Снимката му, която бе отличена сред около 350 заявки, бе представена на международния конкурс за пещерна фотография, организиран от Словашкия музей за защита на природата и спелеологията, Словашкото спелеологично дружество, Словашката пещерна администрация и община Липтовски Микулаш в Словакия.

„Попадението е от лятото на 2020 г. по време на посещението ми в пещерата заедно с пещерните изследователи Йоргос Сотириадис, Ставрос Захариадис и Аргирис Манолас. Работата беше екипна, тъй като пещерата изобщо няма светлина и беше необходимо сътрудничеството на всички нас, за да направим снимките. С други думи, бяхме поставени на определени места, изчислявайки сенките и светлината и направихме снимката с фигурата на Йоргос Сотириадис вътре в пещерата, за да постигнем най-доброто усещане за размера й“, обяснява г-н Пенос, добавяйки, че всички те са и членове на спелеологичната асоциация Proteas, Солун.

Посещението през лятото на пещерата Изворите на Ангитис, която е най-дългата пещера в Гърция (около 10 км), беше направено, за да може г-н Пенос да записва индикациите от сензори, които е поставил в района, за да събира различни елементи в рамката на неговите изследвания.

За отбелязване е, че само първите 750 метра от пещерата са отворени за обикновения турист посетител.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *