Повторно изследване на водата в две хаджидимовски села е показало, че няма завишение по показателя “живак”, съобщава директорът на Регионалната здравна инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Сигнал до инспекцията е подаден на 18 юни от местния ВиК оператор, в който е посочено, че при мониторинг на водата в селата Ново Ляски и Копривлен има завишение по показателя “живак”.

Още същия ден служители на здравната инспекция в Благоевград са взели контролни проби от същите водоизточници, които са изпратени за изследване в столицата.

Резултатите от повторното изследване не са отчели завишение на живака във водата, обясни д-р Калоянов. Предстои тази информация да бъде публикувана на официалния сайт на РЗИ-Благоевград и да бъде изпратена до всички институции, които имат отношение.

По думите на д-р Калоянов хората от двете населени места могат да са спокойни по отношение на качеството на водата. До излизане на резултатите обаче от ВиК-Благоевград и от кметствата бяха осигурени водоноски и бутилирана вода за жителите на двете села.

В този случай не се налага вземането на още контролни проби, допълни д-р Калоянов, тъй като в района няма производствени предприятия или друг евентуален замърсител. Според него вероятно в случая става въпрос за грешка при пробовземането.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *