100 българи от общо около 290 души е имало на борда на ферибота Юрофери Олимпия на Grimaldi lines. пътуващ от гръцкото пристанище Игуменица до италианското Бриндизи, който се запали рано тази сутрин в Йонийско море. Всички пасажери са спасени, като сред тях са 37 български шофьори на пловдивска фирма. 35 от шофьорите са спасени, един е в неизвестност, а един шофьор е заклещен в средата на кораба заедно с турски водач на камион. В момента тече спасителна акция на гръцката полиция и пожарна с цел спасяване на двамата.

Сред българите на борда има семейства с малки деца, допълва БНТ. За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, каза пред националната телевизия Румен Методиев от Петрич, един от пътниците на ферибота.

„На този кораб се качихме от Игуменица и пътувахме за Италия. Работя като шофьор на камион. Бяхме легнали, заспали в каютите и към 3.30 – 4 часа ми замириса на пушек. Момчетата, с които бяхме в каютата, събудих ги – викам – тука става нещо, защото чувам тропат от персонала. Излязох да видя какво става и видях, че гори корабът. Събудих ги. Организацията беше добре. Събраха ни на безопасно място на кораба, после ни качиха на лодките, които се намират в кораба. След това дойде друг кораб и ни качи. И камионите, и документите – всичко изгоря. Нямаше шанс как да се загаси огъня“, каза той.

Методиев каза още, че се намира на остров Корфу и заяви, че има добра организация като проверяват по имена пътниците и дали се нуждаят от медицинска помощ.

Предполага, че вероятно ще ги превозят до Игуменица и оттам ще се приберат за България.

Част от оцелелите. Снимка Румен Методиев от Петрич ФБ

ttps://dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarin-eblokiran-na-feribota-kojto-gori-kraj-korfu-snimkivideo-2300886

https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/bylgarin-e-blokiran-na-feribota-kojto-gori-kraj-korfu-snimkivideo-2300886

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *