Директори на образователни институции и педагогически специалисти от Гърция, Турция и Италия гостуват в Трето основно училище „Братя Миладинови“, гр. Гоце Делчев. Посещението се осъществява в рамките на проект „Фестивал между европейски общности и традиции“ на програма Еразъм +, по който гоцеделчевското училище е партньор.

Едноседмичният престой на гостуващите от трите държави в България включва посещение на образователни институции в града (детска градина „Слънце“ и НПГ „Димитър Талев“), на забележителности в града и района (Банско, Горно Драглище, Рилски манастир, Лещен, Ковачевица, Делчево, Огняново).

В училището гостите ще запознаят своите домакини с традиционни за всяка държава танци. А за гостуващите домакините от Трето основно училище са предвидили атрактивни срещи, свързани със съхраняване на традиционни местни обичаи и занимания – изработване на мартенички в работилницата в ресурсния кабинет на училището; месене на хляб и правене на баници, биене на масло и обличане на традиционни носии при баба Дешка в разложкото село Горно Драглище.

Посещението е част от възстановените дейности и мобилности по международния проект, в рамките на който Трето основно училище вече осъществи две посещения – в края на миналата година – в Гърция и в началото на тази – в Италия. Предстои гостуване на училището в Италия и Турция.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *