МБАЛ „Иван Скендеров“ посреща своята 100 годишнина в стабилно финансово състояние и с напълно обновено отделение по образна диагностика.  След откриването на отделението по инвазивна кардиология, това е най-новата придобивка за населението в региона на Гоце Делчев. Отделението разполага с висококачествена техника, която включва рентген, скенер, ехограф, мамограф и мултифункционален графично–скопичен апарат, подходящ за диагностика в кардиологията, пулмологията, гастроентерологията, гинекологията, урологията, ортопедията и др. Универсалната пациентна маса е с дистанционно управление и модерно устройство за прицелни снимки. Благоустроен е и дворът, който свързва поликлиниката с болницата, тъй като често се налага придвижване на болни хора с носилки и инвалидни колички, за да бъдат прегледани. С общински средства се ремонтират Детско отделение и Акушеро-гинекологично отделение.

„Откликваме на всяко искане на болницата. Поемат се също транспортните разходи на тези медици и хора от персонала, които пътуват до други населени места. Последните две години много активно подпомагат болницата и съседните общини – Гърмен, Сатовча, Хаджидимово. Отпускат се суми за подобряване на базата и дейността“, обобщава кметът Владимир Москов, с благодарност към всички, които работят в общинската болница.

„Няколко години чакахме помощ от държавата, но в крайна сметка се оказа, че ние сами трябва да си свършим работата. За всички тези успехи днес помага и разбирането на общинските съветници, които подкрепят местната политика по отношение на общинското здравеопазване“, допълва кметът Москов.

През 2020 година, в разгара на ковид пандемията, болницата бе поставена в безпрецедентна ситуация – голяма част от лекарския екип заплаши да напусне работа, несъгласни с политиката на тогавашния управител. Опасността здравното заведение да остане без медицински персонал бе реална, но общите усилия на местната власт и голяма част от здравните служители тушираха напрежението и не се стигна до най-страшното – да няма кой да се грижи за болните.

Тогава за управител бе назначен д-р Петър Филибев. Той и кметът Владимир Москов обединиха усилия за това болницата да излезе от графата на западналите общински болници.

„Днес дълговете са стопени изцяло, а те бяха над 2,4 милиона лева. Заплатите на медици и персонал са увеличени с почти 25% от 1 януари тази година. Заради всичко това се привличат и лекари от други градове, като тук работят и специалисти от болниците „Пирогов“ и „Света Екатерина“, твърди д-р Филибев. Той вярва, че заедно с Община Гоце Делчев ще успеят да привлекат специалисти в тези в отделението по хирургия и реанимация, където в момента работят анестиолози само от София. И не само в тях, а ще обезпечат 100% с кадри и останалите отделения.

Заедно с дълговете болницата полага усилия да се справи и с кадровия дефицит от лекари. Плодове дава вече и многогодишната програма на Община Гоце Делчев за финансова подкрепа на специализантите. Само тази година от общинския бюджет за целта са заделени 200 000 лева.

Всъщност Гоце Делчев е една от малкото общини в страната, която прилага този модел за привличане и задържане на медицински кадри. Това е успешна практика, която биха могли да прилагат и други градове с общински болници.

„Разговаряме с млади хора, които завършват медицинските университети, за да ги убедим да работят тук. Вече в болницата работят 8 лекари, които са получили финансиране за специализацията си от общинската програма и още 13 специализанти получават средства от същия общински фонд.. Все още в някои от специалностите имаме нужда от лекари, но заедно с управителя на болницата и екипа му полагаме сериозни усилия за привличане на медици от други градове. Осигуряваме им добри битови условия – жилища или парцели, на които да строят къщи, както и добро заплащане“, коментира кметът Владимир Москов.

Той е доволен, че най-сетне има единение между местната власт и ръководния екип и работещите в болницата. Всичко това е в интерес на пациентите, тяхното лечение и здраве.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *