Гоце Делчев отново се превърна в столица на танца. Хиляди жители и гости на Гоце Делчев изживяха магията на Международния ден на танца и преминаха с песни, танци и хорà през центъра на града. В двудневният фестивал на танца тази година своето танцово и певческо майсторство показаха фолкорни формации и изпълнители от града домакин, Разлог, Пещера, Елин Пелин, Белово, Долна Диканя, Радомир и други.

14-то издание на Международния ден на танца бе открито в събота от обичания Неврокопски ансамбъл, а след това танцовият спектакъл продължи с изпълнения на гостите от КУД „Ефрем Каранов“ – град Кратово, Република Северна Македония, и от Фолклорен танцов ансамбъл при община Нилюфер, град Бурса, Република Турция.

Хиляди жители и гости на Гоце Делчев, пременени с народни носии и носещи българските шевици, се включиха в пъстрата палитра от танци и музика. Тази година в шествието участваха хиляди, от малки дечица до възрастни хора, които извиха дълги хора по централната улица на града от площад „Македония” до площад „Гоце Делчев”. В музикалния и танцов празник участваха деца от детските градини и от школите в региона, жители и гости на Гоце Делчев, местни и чуждестранни танцови състави.

През втория ден, неделя, по традиция се проведе открит урок по български народни хорà при беседката в Градския парк. Преподавателят доцент Георги Гаров запозна желаещите със стъпките на народните ритми.

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *