Окръжен съд-Благоевград оневини лидера на протестите срещу ромските беззакония в Гърмен за обида срещу служителите на реда. ИванIvan Bajraktarov Байрактаров не е извършил престъпление по член 325 от Наказателния кодекс и е оправдан. Окръжните магистрати потвърдиха решението на Районен съд-Гоце Делчев, което беше протестирано от Районната прокуратура.

 

До делото се стигна след като на 25 юли 2015 година, по време на традиционния протест срещу незаконното строителство в квартал „Кремиковци“, Байрактаров държал реч, от която полицаите се почувствали обидени и злепоставени. Същата вечер униформените служители охранявали поредния митинг в Гърмен. Един от тях снимал присъстващите с таблет.

По време на протеста Байрактаров говорел по мегафон. В речта си той заявил: „Ела да снимаш, бе продажник, иди снимай горе как цари беззаконие. Ние искаме да спазвате законите, бе мишоци. Вие не може да ни уплашите. Кой пресича рязко, бе…..Ония отгоре открадоха земите на хората от Марчево. Само на 100 метра над тебе цари беззаконие, иди да снимаш колко незаконни къщи има.  Ще плаши хората с актове. Ние си ги плащаме, бе. Ония горе не плащат, това не го ли разбрахте….. Доживяхме и това да видим, МВР да обяви война на мирни граждани. Мирни граждани, които си плащат…Дано един ден да отгледаш циганче“.

Когато говорел, обвиняемият бил с гръб към полицаите и с лице към протестиращите.

Думите на Байрактаров били записани от полицейския служител Ш. на таблет и след това са снети и приобщени по делото чрез заключение на съдебно-техническа експертиза, а част от тези изявления са възпроизведени и от свидетелите.

Съдът прие, че същата вечер Байректаров не е нарушил обществения ред, защото е бил част от множество хора, намиращи се извън платното за движение и не е пречил по някакъв начин на движението. Той не е извършил неприлични или безсрамни действия.

Инкриминираните изрази от прокурора „мишоци, продажници, безсрамници, мишки, ние ви даваме заплатите“ не могат да бъдат приети като отправени директно и недвусмислено към полицейските служители, защото те са били разположени на разстояние от протеста, който се е провел против незаконното строителство, т.е. протестиращите са изразявали възмущение от действията и бездействията на Общинския съвет в селото и на органите на ДНСК.

Обвиняемият през повечето време е бил обърнат с гръб към полицаите и говорел с лице към протестиращите. Няма посочване към полицаите или други действия, от които да се направи недвусмислен извод, че той е имал предвид тях, смятат окръжните магистрати.

Ето защо Окръжен съд-Благоевград отхвърли протеста на прокуратурата и потвърди оправдателната присъда за Иван Байрактаров, наложена от Районен съд-Гоце Делчев.

източник: ilindenpres.bg

 

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *