Byhronika

ное. 23, 2015

Водата в Огняново – игра на лобито или грижа за здравето на хората
Водата в Огняново била опасна за здравето, тази абсурдна теза се опитват да пласират сред обществото явно заинтересовани лица, фирми, институции, лобита. Може пък да е грижа за здравето на хората, но не звучи никак убедително. Добре е измислено, защото се използва тезата – здраве, а на тази тънка струна, всеки лесно се поддава. ВиК шефката в Благоевград Росица Димитрова нямало да рискува, като сочи „предписание на РЗИ“.
Глъчта, която се изви през миналата седмица – мина и замина, но сигналът „арсен във водата“ е сериозен аргумент. Пак го отнесоха медиите, че вдигнали шум. Ясно е, че да се вдигне шум е нечия друга цел. Кой се крие зад нея, прочетете и може би ще ви стане ясно. Отново заложник са хората, в този случай и бизнес интереси. Защото както е коментирано не веднъж – истинските лечебни и възстановяващи процедури, с които в последно време почти всеки хотел се опитва да привлече туристи постигат ефект с минерална вода, друго са СПА глезотии.

Хотел Therma Vitae – Профилакториум Огняново
Минералната вода в хотел Therma Vitae – Профилакториум Огняново е абсолютно безопасна за здравето на гостите. Извършваните редовно контролни проверки и изследвания на водата показват, че състава и качествата на минералната вода не са променени. По нито един показател няма превишение на нормативно допустимите стойности.
Химичния състав и микроелементите, които се съдържат в минералната вода в хотел Therma Vitae – Профилакториум Огняново са в количества и съотношение, с което са препоръчителни, полезни и се използват за лечение на редица заболявания.
В хотел Therma Vitae – Профилакториум Огняново за питейни нужди се използва планинска пиринска вода от водопровод с пречиствателна станция в Гоце Делчев.
Ползването на минерална вода в комплекс Therma Vitae – Профилакториум Огняново не е било спирано и няма нито причина, нито план да бъде ограничавано.
Качествата на различните видове минерални води се определят от химичния състав и микроелементите, които се съдържат в тях. На тази основа се определя и за какво е полезна и лекува съответната минерална вода. Информацията за състава и качествата на водите е публична и лесно може да бъде проверена. Некоректното представяне на информация за водата в Огняново като цяло, без да са направени съответните проверки и сравнителен анализ, води до създаването на изключително лош имидж за курорт Огняновски минерални бани.
На територията на курорт Огняновски минерални бани има 24 термоминерални извора, които са многократно изследвани и анализирани. Те са смятани за изключително богат хидроминерален ресурс заради огромния им дебит, а също и поради особеностите на физико-химичния им състав. Повечето от тях са бистри, безцветни, без миризма или със слаб дъх на сероводород, без никакви признаци за санитарно-химично замърсяване, бактериологично чисти. Това ги прави подходящи както за външно, така и за питейно балнеолечение.
Археологическите разкопки свидетелстват, че древните римляни са първите, които откриват и осъзнават лечебните качества на Огняновските минерални извори и се възползват от тяхната живителна и възраждаща сила. Според преданията, Огняновските минерални извори са осветени и благословени от самия Свети Павел, и може би това е, което ги дарява с неподвластни на времето чудодейни качества и лековита сила.
therma_vitae_01
Хотел Бохема край с. Огняново
В изворите на с.Огняново минералната вода НЕ СЪДЪРЖА АРСЕН.
Моля, всички медии да не правят медийни СЕНЗАЦИИ.
Уважаеми гости не се поддавайте на инсинуации и бъдете спокойни.
Истината е следната!
ВиК дружеството не желае да ползва минералната вода тъй като тя е полезна за лечение. Употребата и за питейно приложение е нежелателна за по дълъг период от 6 месеца, а в селото хората я консумират с десетилетия.
Изследванията направени от ВиК най-вероятно подправени умишлено за да прекратят ползването на мин. вода, а населението по лесно да се съгласи с това.
СН. BOXEMA

Ахмед Башев, бивш кмет и депутат, живеещ в с. Огняново
Интересът е икономически. Община Гърмен притежава концесия върху минералната вода, предоставена й от държавата. За тази вода, която жителите и хотелиерите в Огняново и Марчево ползват ВиК трябва да плаща на община Гърмен по 80 ст. На кубик. От хората инкасаторите прибират по 1.20 лв. ВиК дружеството дължи голяма сума пари за минералната вода и затова се опитва да промени доставката. Вместо минерална вода в двете села ще тече вода обикновена вода за пиене, така че на ВиК няма да се налага да плаща, а само ще получава такси за доставянето на вода.
СН. BASHEV

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *