Byhronika

ное. 23, 2015

След протеста в Гърмен
Бойка Пашкулева: Гордея се, че съм от Гърмен
Добро утро сред тишината настанала в Гърмен след вчерашния протест! По повод на това, което се пише и коментира на страниците на фейсбук и най-вече в групата „Подкрепа за Гърмен“, че протестът е срам за Гърмен! Аз не мисля така. Напротив! За мен, организаторите се показаха като отговорни граждани за сигурността, спокойствието и мира на децата и жителите на Гърмен, както и за сигурността на всички, които дойдоха да ни подкрепят отвън, за което сме им благодарни от цялото си сърце! А това, дали един протест ще продължи 2 или 22 часа, важно е какво казваш и какво правиш през това време и дали постигаш целите си. Можеш за 2 часа да кажеш всичко, което искаш да кажеш на народа си и на управляващите, да заявиш твърдо исканията си и да оставиш ясното съзнание у всеки, че това съвсем не е краят на народното недоволство. Ясно се каза, че на 18 юли протестът в Гърмен ще прерасне в национален митинг пред Парламента, ако исканията не бъдат изпълнени. Само аз ли разбрах това?! Пишете ми, защото оставам с такова впечатление.
Моите поздравления за момчетата от инициативния комитет, които балансирано, но ясно и категорично заявиха исканията на хората от Гърмен. Защо непременно един протест трябва да завърши с побой, инциденти и eкцесии???!!! С това ли ще сме постигнали целта си? Това ли искаме? Ние показахме култура, толерантност към самите нас и към хората дошли да ни подкрепят. Гордея се, че съм от Гърмен!
Жалко, не, срамота, срам за управляващите, които отново пренебрегнаха народа си и не уважиха, не удостоиха с присъствието си и не показаха никакъв ангажимент към тези, т. е към нас, които сме ги поставили на техните удобни, комфортни местенца. Но за какво говоря…. за да откликнеш на проблема на хората трябва да носиш, да имаш нещо вътре в себе си. Да имаш морални ценности и приоритети. Какво да очакваме от тях…милите….дребни….празни душици дето само депутатските кюфтета са им в главите… Къде беше министър Бъчварова сега! При идването си на 25 май в Гърмен не пожела да се качи на трибуната и да отговаря на въпросите ни оттам като заяви, че нейното виждане за диалог е очи в очи и на едно ниво!!! Не мислите ли, че сте позакъсняла за разговор очи в очи с народа г-жо министър?! И понеже никога не сте били на едно ниво с народа си, затова я докарахме до тук! Сега мястото ви е на трибуната за да се срамувате, заради това което сте, или по – точно не сте направили и това, което сте вие като олицетворение на бездържавието ни. Срам! Нема такава държава!!!
Сн. BOIKA PASHKULEVA
Татяна Ваксберг: Три неверни твърдения за Гърмен
Сн. TATYANA VAKSBERG
Случаят „Гърмен“ е пълен с митове, неверни твърдения и несъстоятелни изводи. Татяна Ваксберг изброява някои от тях. От всичко, което се изговори за Гърмен, вярно е само едно: че понякога ромите твърде силно си пускат музиката. Нали помните, че кризата започна именно с това оплакване, след което повлече след себе си десетина други? Тези “други” се оказаха или неверни, или необосновани, или отправени по грешен адрес. Гърмен се оказа случай, в който конфликтът предизвика положителен ефект: принуди ни да разгледаме под микроскоп всяко обвинение към ромите и да видим колко много митология сме приели за истина.
Няма изкуствено заселване
Не е вярно, че в Гърмен се заселват нови роми, които да гласуват за когото им кажат (ДПС например). В последните десет години в Гърмен няма подчертан ръст нито на роми, нито на българи. Избирателите нарастват в рамките на обичайните темпове, а линията на този ръст е съвсем естествена. През 2005 година избирателите са 1 464 души, през 2009 те са 1 490, през 2013 – 1 513 души, а през 2014 – 1513 души. Общият ръст на избирателите за този 10-годишен период е 49 души. Пренебрежимо малко число за чиито и да било електорални амбиции.
Накратко – в Гърмен не са били изкуствено “заселвани” нечии избиратели. Включително и на ДПС. Прегледът на резултатите от предишните избори показва, че звездният час на ДПС е ударил през 2009 година и никога повече не се е повторил. Тогава партията зад Делян Пеевски печели 183 гласа в пропорционалния вот и 342 гласа в мажоритарния вот, дадени за кандидата Ахмед Башев. Оттам нататък ДПС регистрира само спад. На парламентарните избори през 2013 година Движението получава 114 гласа, а на последните избори – едва 70. Мнозинството от жителите на Гърмен всъщност подкрепя ГЕРБ (338 гласа на последните избори), левицата има слаба подкрепа, извънсистемните партии, както и партиите, обвинявани в купуване на гласове, не са популярни, националистите – също.
Няма кражби. Ако има, подайте жалба!
Онова, на което дори и прилични медии викат “цигански набези”, не съществува в правния свят. Обвинението, че ромите крадат от българите, беше развенчано от МВР още в първите дни на протеста с една проста статистика – регистрираните кражби в района са общо четири. Както уточни главният секретар на МВР, тази цифра може и да не отговаря на реалния брой на кражбите, но институциите няма как да работят с голословни твърдения. Впрочем, една от основните причини министър Румяна Бъчварова да бъде освиркана от българите е нейното несъгласие да коментира мълвата, вместо регистрираните факти. “Защо не сте подали жалба, след като са ви откраднали нещо”, попита тя, а нестроен хор гласове отговори нещо такова: “Не искаме да подаваме жалби”. Примерът е достатъчно изчерпателен за една тенденция, породила господстващата митологема през последните десетина години: да не търсиш държавата за нищо, а после да се оплакваш, че я няма.
Да, строят незаконно. Все едно са в Синеморец.
Незаконните постройки в Гърмен са цели 124 и за разлика от много други места в България, за тях има дори издадено предписание за събаряне. Не са съборени, защото веднъж това е правено, в резултат от което страната бе осъдена в Страсбург. В делото „Йорданова срещу България”, приключило през 2012 година, България е осъдена за действия на Столичната община, предприети седем години по-рано. Тогава е направен опит да се премахне ромският квартал Баталова воденица в София.
В решението на Европейския съд по правата на човека се казва, че властите твърде дълго са бездействали и с това са направили възможно образуването на ромско поселище. Така ромите са създали здрави връзки с мястото и са изградили общностен живот, в резултат от което са възникнали и постройките, които са единственият им дом. Оттук нататък властите са били длъжни да потърсят решение, алтернативно на събарянето. Например, узаконяване на къщите. Или предоставяне на алтернативно жилище.
Накратко: изводът, важен за Гърмен, е следният: ако ще се разрушава незаконен строеж, това трябва да стане още по време на строителния процес. Тоест, за да няма незаконно строителство, общините и ДНСК трябва да са адекватни на задълженията си. А не да няма роми.
Сн. GYRMEN

By hronika

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *